София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган: САЩ превърнаха Турция в стратегическа цел

Турският лидер заяви, че страната му няма да се предаде

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

САЩ, наричат себе си стратегически партньор на Турция, а я превърнаха в стратегическа цел, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота по повод кризата в отношенията между Анкара и Вашингтон.

"Ние видяхме вашите игри. Ние няма да се предаде на тези, които ни наричат стратегически партньор, но вместо това ни направиха стратегическа цел. Използвайки валутата те се опитаха да организират икономически преврат и да ни вкарат в капан", каза в Анкара Ердоган, в реч пред конгреса на управляващата Партия на справедливост и развитие на Турция.

По думите му Турция няма да се преклони пред държави, които се опитват да подобрят благосъстоянието си за сметка на ресурсите на други страни.

"Последните събития в икономиката ще отворят пред нас нови врати и ще предоставят нови възможности за развитие. Ние планираме да приемем 40 милиона туристи. Проектите в отбранителната промишленост сега възлизат на $ 45 милиарда, ние възнамеряваме да се увеличи тази цифра до 75 милиарда долара", добави турският президент.

Отношенията между Вашингтон и Анкара в последно време се обостриха, включително заради случая с американския пастор Андрю Брансън, който е бил задържан през 2016 от турските власти. В началото на август, американското министерство на финансите наложи санкции срещу главата на Министерството на правосъдието на Турция и на министър на вътрешните работи, обвинявайки ги в "тежки нарушения на човешките права."

Миналия петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разрешил двойни тарифи за алуминий и стомана от Турция - съответно до 20% и 50%. Това решение доведе до разпадането на турската лира до историческия минимум.

Турция в отговор на санкциите на САЩ рязко повиши митата за 22 вида американски стоки с указ на президента Ердоган от сряда.