София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган се извини на Путин за свое изявление

"Трябва да сложим край на властта на тиранина Асад" е част от изявлението

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Руското външно министерство съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил на руския президент Владимир Путин и е обяснил думите си за свалянето на Башар Асад. Информация за телефонния разговор е предоставил помощникът на Путин Юрий Ушаков.
Вчера се проведе телефонен разговор между нашия президент и Ердоган, в който той даде обяснение относно изявленията си.
По-рано Ердоган заяви, че целта на навлизането на турската армия в Сирия е да унищожи режима на Башар Асад. Ние трябва да сложим край на властта на тиранина Асад, който осъществява държавен терор, каза Ердоган.
След това изявление Москва обяви, че очаква незабавно обяснение от страна на Анкара и намекна за наскоро премахнатите санкции срещу Турция и отказа да "приеме за официална позиция речта на Ердоган."
На свой ред политическите експерти предполагат, че по този начин Ердоган "сондира“ реакцията на САЩ, Европа, на самия Асад, Иран, Израел, който е направил изявление "за вътрешна употреба" или просто "е пуснал разузнаването в сила", в желанието си да участва в следвоенното разделяне на Сирия.
С една дума - думите на Ердоган са вид разузнаване.
Също така медиите съобщават, че в разговор с руски журналисти представител на турската президентската администрация е "потвърдил, че Ердоган е направил подобно изявление, но не би трябвало да бъде прието буквално“.
Той веднага коментира, че е уверен, че "неразбирателството между Русия и Турция ще бъде преодоляно бързо", добавяйки "официални коментари по повод изявлението могат да правят само представители на турското висшето ръководство."
Ердоган е преувеличил, за да предаде емоционално съдържание на изявлението си и обеща да продължи диалога в мир и широко сътрудничество с Русия, коментира Руското външно министерство.