София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган: Турция да се откаже от долара

Не пропускайте "Честно казано с Люба Кулезич" всяка сряда от 20 часа

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турският президент Тайип Ердоган призова населението и бизнес средите на страната си да изоставят долара и да използват турската лира при разплащанията. Той каза това във вторник по време на реч в парламента, която беше излъчена от телевизионния канал НТВ.
"В нашата икономика процесът на възстановяване е в разгара си. Всички числа показват това. И все още ни казват, че отиваме на дъното. Хвърлете този долар, върнете се към нашата валута. Турската лира вече не пада", каза той.
Ердоган призова населението по този начин да прояви национална гордост и загриженост за родината си. Той добави, че "всеки, който повярва в страната и инвестира в нея, печели и ще продължи да печели".
През последните години Турция се опитва да намали дела на долара в търговските операции, главно в сферата на външната търговия. Анкара систематично сключва междуправителствени споразумения за прехода към национална валута.