Гледай
на живо

Ердоган: Турция никога няма да обяви примирие в Северна Сирия

Продължават преговорите с Вашингтон и Москва

Ердоган: Турция никога няма да обяви примирие в Северна Сирия Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Донал... thumbnail text

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Североизточна Сирия, а също, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата.

Ердоган каза, че преговорите с Вашингтон и Москва за сирийските градове Кобане и Манбидж продължават и отбеляза, че не смята за нещо лошо навлизането на сирийските правителствени войски в град Манбидж, стига районът да бъде прочистен от терористи. "Не можем да обявим примирие, докато не прочистим този район", допълни той.

Турският президент каза, че в отговор на предложение на Тръмп за посредничество е заявил пред него, че страната му няма да преговаря с терористична организация.

Ердоган съобщи, че вчерашната атаката откъм Манбидж, при която беше убит един турски войник и ранени осем, е била предприета от сирийските правителствени сили в района.

Президентът обяви също, че алтернативи на американските изтребители Ф-35 са налице и вече са започнали да постъпват оферти.

Пред журналистите Ердоган каза, че през ноември-декември доставките на руските системи С-400 може да бъдат напълно завършени.