София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Турция никога няма да обяви примирие в Северна Сирия

Продължават преговорите с Вашингтон и Москва

пропускане
4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Североизточна Сирия, а също, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата.

Ердоган каза, че преговорите с Вашингтон и Москва за сирийските градове Кобане и Манбидж продължават и отбеляза, че не смята за нещо лошо навлизането на сирийските правителствени войски в град Манбидж, стига районът да бъде прочистен от терористи. "Не можем да обявим примирие, докато не прочистим този район", допълни той.

Турският президент каза, че в отговор на предложение на Тръмп за посредничество е заявил пред него, че страната му няма да преговаря с терористична организация.

Ердоган съобщи, че вчерашната атаката откъм Манбидж, при която беше убит един турски войник и ранени осем, е била предприета от сирийските правителствени сили в района.

Президентът обяви също, че алтернативи на американските изтребители Ф-35 са налице и вече са започнали да постъпват оферти.

Пред журналистите Ердоган каза, че през ноември-декември доставките на руските системи С-400 може да бъдат напълно завършени.