Гледай
на живо

Ердоган заплаши да залее Европа с бежанци

В случай, че ЕС обяви Турция за окупатор

Ердоган заплаши да залее Европа с бежанци Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши че ще отвори вратите за сирийските бежанци към Европ... thumbnail text

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши че ще отвори вратите за сирийските бежанци към Европа, ако ЕС реши, че Турция е окупатор. В реч пред турския парламент Ердоган заяви и че турските сили са убили 109 "бойци", съобщават световните агенции.

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас", коментира Ердоган по време на реч пред депутатите от неговата партия. Забележките идват, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Анкара "трябва да прекрати текущата военна операция" в района.

Ердоган заяви, че военните действия на Турция ще допринесат за териториалната цялост на Сирия, като се борят с усилията на кюрдските сили да поемат контрола върху североизточните райони на арабската страна.

"Малко вероятно е така наречената "безопасна зона" в североизточната част на Сирия, предвидена от Турция, да отговаря на международните критерии за връщане на бежанци", заяви ЕС в съвместно изявление на 28-те държави-членки.