София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС готви санкции срещу Италия

Бюджетът на страната не спазва правилата на ЕС

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ЕС ще наложи санкции на Италия ако не бъде постигнато споразумение между двете страни за бюджет 2019 година. В бюджета е заложен дефицит от 2,4%, което не се приема от Европейската комисия. Процедурата ще се отнася за прекомерния дълг на Рим, съобщи еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.Европейската комисия ще задейства процедурата срещу страната членкапрез декември. 

Припомняме ви, че Европейската комисия отхвърли миналия месец италианския проектобюджет заради неспазване на бюджетните правила на ЕС. 

Министрите на финансите от еврозоната, поискаха от Рим да преразгледа проектобюджета, но италианският министър Джовани Триа отказа да промени позицията си.

Еврокомисарят Московиси заяви, че иска диалог с Италия, но ако не се стигне до споразумение ще се наложат санкции. По думите му е погрешно да се предполага, че Брюксел ще сключи компромисна сделка с Рим, за да преодолее конфликта с италианското правителство. ЕС даде срок до 13 ноември на италианските власти, за да представят коригиран вариант на бюджета. В противен случай може да последват санкции с високи глоби.