София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС и САЩ подновиха преговорите за зона за свободна търговия

Най-крупната в света зона за свободна търговия отново е на дневен ред

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес в Брюксел стартират осмите по ред преговори между Евросъюза и САЩ за създаване на най-крупната в света зона за свободна търговия. Това ще е първият цикъл от срещи след сформирането на новия състав на Еврокомисията, в който за комисар по търговията беше назначена Сесилия Малмстрьом.
По предварителни данни преговорите ще продължат до петък. През седмицата се очакват разгорещени дискусии, тъй като участниците имат разногласия по редица въпроси.
След няколко срещи в края на 2014 г. американския преговарящ Майкъл Фроман  Малмстрьом заяви, че възнамерява да даде “нов тласък” на разговорите в Брюксел. Скептицизмът на европейците обаче продължава да е изключително обоснован, предвид възможните неблагоприятни последици от глобализацията.
Един от най-важните дебати при сегашните преговори е на тема опасността от намеса на чуждестранни компании в публичните политики чрез процедурата на арбитраж. Решенията от него е предвидено да се включат в проекта за споразумение.