София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС ИМА НУЖДА ОТ АЛТЕРНАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕТО С МИГРАНТИТЕ

ТОВА ЗАЯВИХА ПРЕМИЕРИТЕ ОТ ВИШЕГРАДСКАТА ГРУПА

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейския съюз се нуждае от алтернативен план, в случай че сегашните мерки не успеят да спрат притока на мигранти. Това заявих премиерите от Полша, Словакия, Чехия и Унгария, известни като Вишеградската група, предаде Асошиейтед прес.

План Б трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница на шенгенската зона и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.
Планът предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България. Той на практика елиминира Гърция от шенгенската зона, но лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия настояват, че той не е насочен срещу никоя друга страна от Европейския съюз.
Идеята е пряко предизвикателство към германския канцлер Ангела Меркел преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС тази седмица.
Тъй като Гърция е критикувана, че позволява на много мигранти да влизат и преминават през територията й без контрол, вниманието се насочи към границата й с Македония, която не е член на ЕС, но е следващата по т. нар. западнобалкански маршрут към северна Европа. Вишеградската четворка критикува остро Гърция заради неспособността й да пресече притока на хилядите мигранти, пристигащи през Егейско море от Турция.
"Съществува възможност да бъдат спирани нелегалните икономически мигранти на границите на Македония и България", каза чешкият премиер Бохуслав Соботка.
Поканата към президента на Македония и премиера на България на днешната среща е "знак на солидарност" с двете страни, които не трябва да бъдат оставени сами в кризата, допълни Соботка.