София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС иска подробно разследване на убийството на Хашоги

Доналд Туск определи акта като "ужасно престъпление"

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Европейският съюз иска подробно разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Това заяви в сряда пред Европарламента председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Европа има интерес да установи всички подробности, независимо от това кой стои зад този акт", каза той. Туск нарече убийството на Хашоги  "ужасно престъпление". "Сигурен съм, че няма да позволите на Европа, нейните държави и институции да участват в съмнителни игри", каза той, като се обърна към европейските депутати.

Саудитският журналист Джамал Хашоги, известен с критичните си статии за политиката на Рияд, изчезна при посещение на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт, но не предоставиха подробности за инцидента. Световната общност решително осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството на журналиста е планирано дни по-рано и посочи, че Турция има сериозни доказателства, че Хашоги е убит умишлено и "дивашки" в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Ръководителят на турската опозиционна партия „Ватан“ Догу Перинчек  пък съобщи, че на територията на консулството са открити части от тялото на журналиста.