София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС не иска присъединяването на Турция, според Ердоган

„Евросъюзът възпрепятства членството“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Евросъюзът прави всичко възможно, за да възпрепятства приемането на Турция в него, заяви президентът на страната Таийп Ердоган.

Отношенията между Турция и ЕС се обостриха след като властите в Германия и Холандия забраниха изявленията на турски министри пред избиратели от турски произход, в навечерието на референдума по промяна на Конституцията, който ще се проведе на 16-и април в Турция.

"Няма да позволим на трима или петима европейски фашисти да унижават гордостта и честта на нашата страна. Обръщаме се към братята ни в Европа: остават седем дни, елате и дайте отговор на тези, които оказват фашистки натиск. Виждате ли какво правят някои европейци? Всички заедно, християни, атеисти, православни – всички отиват във Ватикана. Те са един народ и правят всичко възможно Турция да не бъде приета в Европейския съюз“, заяви Ердоган по време на митинг в Ризе.

Той добави, че след референдума на дневен ред ще се гледа въпросът за целесъобразността на продължаването на преговорите по влизането на Турция в ЕС.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Турция е било подписано през 1963 година. Искане за членство е Евросъюза Анкара е подала през 1987 година. Преговорите за постъпване на страната в ЕС започнаха през 2005 година, те нееднократно се усложняваха от разногласия, които водеха до тяхното спиране.

По данни към момента са отворени 16 от 35 глави в преговорното досие за встъпване в ЕС. През март 2016 година лидерите на страните членки се съгласиха да активизират преговорите в замяна на гаранции от Турция, да намали притока на мигранти в ЕС от територията си.