София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС обезпокоен относно приемането на закон за чуждите медии в Русия

"Тази практика пряко противоречи на правата на човека"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз изрази загриженост относно приемането от Държавната дума на закон за работата на чуждестранни медии и чуждестранни агенти в Руската федерация, включително предоставянето на лица с такъв статус. Това се посочва в изявление, издадено в събота от представителката на външнополитическата работа на ЕС Мая Косянчич.

"Предвид вече ограниченото пространство за свободни медии в страната, по-нататъшното разширяване на закона е обезпокояваща стъпка срещу свободната и независима преса, както и срещу достъпа до информация, което може допълнително да се превърне в опит за заглушаване на независимите „гласове“ в Русия “, се казва в изявлението.

Освен това ЕС изрази мнение, че руското законодателство, според което чуждестранните НПО и медиите могат да бъдат признати като чуждестранни агенти, „налага допълнителна административна и финансова тежест върху тях, както и оставя известен отпечатък в тяхната дейност. „Тази практика пряко противоречи на задълженията на Русия в областта на правата на човека“, заключи ЕС.