София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС обяви край на дълговата криза в Атина

Осемгодишната финансова подкрепа за Гърция приключи

6 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Министрите на финансите (Еврогруп) в еврозоната постигнаха съгласие в петък за условията за оттегляне на Гърция от програмата за финансова помощ за 2010 г. В Брюксел те обявиха успешното завършване на осемгодишния епос за гръцката дългова криза, която някога постави под съмнение самото съществуване на Еврозоната.

Финансовите министри на страните от Европейския съюз, които използват общата валута, в Люксембург се съгласиха международния мониторинг на Гърция да бъде преустановен от 20 август. Атина въведе строги ограничения в разходната част на държавния бюджет и увеличи много данъчни ставки.

Външната финансова подкрепа за Гърция се превърна в най-дългата помощ, предоставена на еврозоната след неотдавнашната международна финансова криза. Само за осем години, Атина в рамките на три програми за помощ получи повече от 240 милиарда евро на ниски лихви, заяви председателят на Еврогрупа Марио Сентено на пресконференция в петък вечер.

Една от задачите на външната финансова подкрепа беше връщането на Гърция към пълно и независимо финансиране на нуждите на нейните капиталовите пазари, без заеми от МВФ или стабилизационните фондове на еврозоната. Първите две програми не постигнаха напълно тази цел и трябваше да бъдат допълнени с нови помощни пакети.

Сега Гърция изпълни всички условия на програмата за външна финансова помощ, обяви Сентено. 

Последният транш от заема за Гърция е 15 милиарда евро, каза той и допълни, че нова програма за финансиране на Атина няма да бъде необходима.

"От тази сума 5,5 милиарда евро ще бъдат прехвърлени на отделна сметка и ще се използват за обслужване на дълга и 9,5 милиарда ще бъдат прехвърлени в специална сметка, за да се създаде паричен буфер",  се казва в изявление на Еврогрупата, прието в края на заседанието й в петък вечер.

Освен това Еврогрупата се споразумя за редица мерки за облекчаване на дълговата тежест за Гърция.

Нашето правителство освободи страната от международните кредитори, заяви гръцкият военен министър Панос Каменос в коментар на решението на Еврогрупата, предаде РИА Новости.

"За гръцкия народ започва нова ера. Краят на международния натиск дойде. Правителството ни освободи гърците," написа Каменос в Twitter.