София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС одитира пътните харчове у нас

Не се справят също Полша, Чехия и Испания

пропускане
5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Европейската сметна палата ще провери как се харчат европарите за пътища в България, съобщиха от институцията.

Евроинституцията започва одит на финансирането от ЕС на мрежата от пътища в България, Чехия, Полша и Испания.

Одиторите ще разгледат дали отпуснатите средства от Европейската комисия осигуряват напредък на държавите членки. В това число като времето за завършване на всеки проект и по-добра свързаност за гражданите.

"В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет," заяви Джордже Пуфан от Европейската сметна палата. Той изрази опасение, че „цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме“.

Между 2007 и 2020 година еврофинансирането за пътища в страните от ЕС достигна 82 млрд. евро. Въпреки това, държавите членки в Централна и Източна Европа не са добре обслужвани трасетата изток-запад, нито са свързани помежду си, установи Европейската сметна палата. 

От 90-те години насам Европейската комисия разработва трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). Зартова одиторите ще проверяват дали изграждането й напредва, дали се спазват сроковете и дали тя се поддържа добре.

Обект на проверката е и това дали Еврокомисията контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение. Проверката ще отнеме месеци - одитният доклад ще бъде публикуван в началото на 2020 г.