София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС осигурява над 4 млн. евро за разследваща журналистика

Съюзът ще плати за разследвания на журналисти от поне две държави

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Европейската комисия съобщи, че ЕС предоставя 4,175 милиона евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика.

Средствата ще бъдат насочени в три направления. Първото е свързано с противодействието на нарушения на свободата на медиите, второто е за международни журналистически разследвания, а третото - за независима журналистика.

ЕК отбелязва, че напоследък се наблюдава влошаване на свободата на медиите в някои държави от ЕС и в страните, които очакват да се присъединят към Общността. Милион и половина евро ще бъдат предназначени за защита на журналистите с установяването на факти, застъпничество, наблюдение и съобщаване на подобни случаи. Предвижда се пряка помощ за журналистите, които са заплашени.

ЕС ще плати за разследвания на журналисти от поне две държави, които работят по въпроси от общ интерес за гражданите на няколко европейски страни. Бюджетът по това перо ще бъде 1,4 милиона евро.

За подкрепа за независима журналистика и за насърчаване на свободата на медиите в ЕС ще бъдат осигурени 1,275 млн. евро. Очаква се средствата да помогнат за разясняване на значението на свободата на медиите, за качествена и етична журналистика. ЕС ще плати 90 на сто от допустимите разходи. Желаещите да се възползват от тези възможности са поканени да пишат до 18 септември на имейл CNECT-I1-CALLS@ec.europa.eu.