София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС плаши Турция с мерки заради сондажите край Кипър

Няма да са „незначителни“, твърди шефът на ЕК Жан-Клoд Юнкер

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на ЕС Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер поискаха лидерите на страните-членки да осъдят действията на Турция в кипърската Изключителна икономическа зона, информира гръцката агенция АНА. 

Става дума за двата турски кораба за сондажи на нефт и газ във водите на Кипър. „Европейският съвет е готов да реагира подходящо и в пълна солидарност с Кипър“, каза Доналд Туск.

Жан-Клод Юнкер каза също, че "това, което Турция прави в териториалните води на Кипър е неприемливо“. Според него мерките на ЕК нямало „да бъдат незначителни“.

Лидерите на ЕС призоваха Анкара да спре със сондажите. „Европейският съвет изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие и изразява съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на ЕС за прекратяване на подобни дейности“, гласи общата позиция.

Съветът на ЕС подчерта „сериозното непосредствено отрицателно въздействие“, което незаконните действия оказват.

Съветът призова Турция да прояви сдържаност и да зачита суверенните права на Кипър.

„ЕС ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията и е готов да реагира по подходящ начин и в пълна солидарност с Кипър.

Съветът ще продължи да се занимава с въпроса и ще отговори съответстващо“, гласи позицията на лидерите на страните от Общността в Брюксел.