София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС подписва с Беларус за улеснен визов режим

Федерика Могерини ще отиде за церемонията в Минск

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Беларус и Европейският съюз (ЕС) могат да подпишат споразумение за улеснен визов режим вече тази есен. Това съобщи посланикът на ЕС в Минск Андреа Викторин, цитирана от БелаПАН.

„Тук е важно да кажем, че сме завършили всички преговори по текста на споразумението през юни“, каза посланичката на ЕС.

„В момента се провеждат вътрешнодържавните процедури за съгласуване в Беларус и в ЕС“, допълни Андреа Викторин.

Според дипломатката за церемонията по подписване Минск ще посети върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Тази възможност се разглежда, обсъждат се датите, които е необходимо да се съгласуват. Но тя има желанието да посети Беларус“, каза още представителката на Брюксел.

Заради новата визова политика на ЕС таксата за шенгенска виза трябва да се увеличи от 60 на 80 евро. Но това ще се избегне, след като страните се разбраха за визовия режим и реадмисия.