София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС призна новия проевропейски кабинет в Молдова

Брюксел и Москва са зад антиолигархичното мнозинство на проевропейски и проруски партии

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз (ЕС) и Съветът на Европа (СЕ) признаха новото проевропейско правителство на Република Молдова, избрано в събота.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заедно с еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан изпрати пресрелийз, според който Брюксел ще работи с „демократично избраното легитимно правителство“.

С одобрение на Брюксел и Москва проевропейската коалиция ACUM (AКУМ) и Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) сформираха антиолигархично мнозинство срещу силите на криминално проявения милиардер Влад Плахотнюк, управлявал страната от 2015 г. насам.

От събота в Кишинев е двоевластие. Парламентарното мнозинство, избрано в присъствието на посланиците на ЕС и Русия, назначи за премиер съпредседател на проевропейската коалиция, лидер на партията „Партията Истината и Солидарност“ (PAS) Мая Санду.

За вицепремиер и министър на външните работи е назначен лидер на втората проевропейска партия Platforma Da (Платформа ДА) Андриан Нъстасе.

Проруският президент социалист Игор Додон в замяна получи назначаването на лидерката на ПСРМ Зинаида Гречаная за председател на Парламента. Демократичната партия на Молдова (ДПМ) на Влад Плахотнюк отиде в опозиция и предизвика платени протести в страната, начело с контролираните от хората му специалните служби и полицията.

Кишинев заприлича на Каракас - службите не допускат новата власт в сградите на правителството и министерствата. Контролираният от Плахотнюк Конституционен съд назначи за и.д. президент неговата пионка – пратения от държавния глава Игор Додон в оставка премиер Павел Филип.

Венецианската Комисия към Съвета на Европа обаче обяви, че задължително ще провери легитимността на това съдебно решение.