София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС решава дали да удължи санкциите срещу Русия за шест месеца

Ограничителните мерки изтичат на 31 януари

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

На срещата на върха на 12-13 декември държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз възнамеряват да вземат политическо решение за удължаване на икономически санкции срещу Русия, което изтича на 31 януари. Това обяви в сряда представителят на ЕС пред репортери в Брюксел.

"Както знаете, санкциите срещу Русия са обвързани с прилагането на споразуменията от Минск. Очаква се срещата на върха да координира удължаването на ограничителните мерки за още шест месеца", каза той.

Темата за санкциите ще бъде повдигната в рамките на обсъждането на споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Украйна след срещата на върха в Норман в Париж на 9 декември, подчерта представителят на ЕС. "Канцлерът Меркел и президентът Макрон ще информират лидерите за прилагането на споразуменията от Минск след срещата на върха в нормандския формат, която се проведе на 9 декември в Париж", каза той.

Освен това, според дипломата, лидерите ще обсъдят отношенията с Русия. "Както се очаква, държавните и правителствените ръководители ще обсъдят отношенията между ЕС и Русия", каза той.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции срещу Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и анексирането на Крим. Преговорите за безвизов режим и за ново основно споразумение за сътрудничество бяха прекратени, наложена е забрана за влизане в страните от ЕС за длъжностни лица от Руската федерация и техните активи са замразени, въведени са ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер. В отговор Русия наложи забрана на вноса на редица хранителни продукти от страните от ЕС.