София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС ще депортира 80 000 афганистанци

Кабул и Брюксел подписаха споразумение

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз се подготвя за депортирането на десетки хиляди афганистанци, след като в понеделник между Брюксел и Кабул беше подписано споразумение за реадмисия, предава Deutsche Welle. Документът дава право на Общността да връща обратно в родината им афганистанците, на които им е било отказано политическо убежище на територията на Съюза.

Споразумението предвижда бързо издаване на документи, необходими за депортирането на гражданите на Афганистан, а също и използването на афганистанските летища за тази цел. На свой ред ЕС е задължен да покрие всички разходи, свързани с реадмисията и реинтеграцията на афганистанските мигранти.

Съгласно наличните данни близо 80 хил. афганистанци в ЕС са с отхвърлени молби за убежище.

В неделя при представянето на президентската кандидатура на ГЕРБ българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че ако Афганистан не се съгласи да приема обратно бежанците, България може да изтегли своя контингент от азиатската страна. Според Борисов България харчи пари, за да поддържа мира и стабилността в Афганистан, но резултати няма.