София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС ще строи терминали за прием на газ от САЩ?

Тръмп обяви, че текат преговори между Съюза и Щатите

6 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Европейският съюз обмисля възможността за изграждане на терминали за закупуване на втечнен природен газ от Съединените щати. Това съобщи  президентът на САЩ  Доналд Тръмп по време на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конти, предаде РИА Новости.

По думите на американския лидер, става дума за изграждането на девет до 11 портове.

"И ние вече преговаряме с Европейския съюз за изграждането на девет до единадесет портове, които ще приемат втечнен газ от САЩ", каза Тръмп.

Той добави, че изграждането на тези съоръжения ще бъде изплатено от бюджета на Европейския съюз.

Към момента САЩ активно увеличава своето присъствие на газовия пазар. По прогноза на Администрацията за енергийна информация на американското министерство на енергетиката, към 2020 година САЩ ще станат третия по големина износител на втечнен природен газ в света.

В същото време анализ на руския вестник „Незавизимая газета“ посочва, че три европейски държави искат да създадат нова унифицирана енергийна система. Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията на енергийни доставки в Европа. Тези страни работят върху възможността за създаване на унифицирана енергийна система, която да осигури доставките на газ от Северна Африка. А амбициозният план на Испания е да се превърне в локомотив на диверсификацията, получавайки втечнен природен газ, включително и от САЩ, пише изданието и допълва, че вероятно към трите държави ще се присъедини и Португалия.

Според "Независимая газета" има добри причини да се обсъдят именно перспективите на американските доставки на втечнен природен газ.

Към такива предположения подтикват и скорошните събития. Преди дни, след срещата на Тръмп с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, стана ясно, че САЩ получиха няколко отстъпки от Брюксел, за да бъде избегната търговска война.

"Брюксел се съгласи да разгледа увеличението на износа на втечнен природен газ от САЩ, да  намали промишления тарифик, да хармонизират законовата рамка за използването на продукти за здравето, както и да увеличи вноса на соя,"  пише Wall Street Journal , позовавайки се на официални представители на ЕС.

Тази информация бе потвърдена от самия американски лидер.

В средата на юли, говорител на руския президент Дмитрий Песков заяви, че атаката от страна на администрацията на САЩ по проекта "Северен поток 2" е опит да принуди европейците да купуват по-скъп втечнен природен газ от Съединените щати.