София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС УТРОЯВА РАЗХОДИТЕ ЗА ОТБРАНА ПО ГРАНИЦИТЕ НА СТРАНИТЕ

МЯРКАТА Е СВЪРЗАНА С НЕПРЕКЪСНАТИЯ МИГРАНТСКИ НАПЛИВ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският съюз планира да утрои разходите за отбрана по границите на страните-членки. Мярката ще се предприеме с цел ограничаване на мигрантския поток.
Повече от 300 млн. евро ще бъдат инвестирани в укрепване на граничната и бреговата охрана до 2020 г. по силата на официално оповестени планове в Страсбург. Ако правителствата на държавите от съюза одобрят искането на Брюксел, правомощията на службите по пунктовете между страните, ще бъдат увеличени. Ако не бъдат взети действия на национално ниво, Комисията по миграцията към ЕС може да се намеси и да упражни контрол по границите, независимо от желанието или разрешението на местната власт. Това заяви Дмитрис Аврамопулос – еврокомисар по въпросуте за миграцията и вътрешните работи. По негови думи положението в определени региони изисква спешни и адекватни мерки. Гърция обаче иска повече яснота по промените. Гръцкият евродепутат Костас Хрисогонос е категоричен, че Атина има необходимост да знае, че бреговата охрана ще зачита правата на човека. Другото уверение, което изисква Гърция от Брюксел е, че в хода на сътрудничество с другите държави-членки, няма да бъде нарушена териториалната цялост на определена страна.
Италия пък даде положителна оценка на предложението, аргументирайки се с факта, че мигрантската криза е проблем на цяла Европа, който се продължава да се разраства все повече.