София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕС: Здравното застраховане в България е ниско

Ресорният комисар похвали лекарите ни

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Какво каза еврокомисарят по здравеопазването на директорите на Александровска болница и на кликата по нервни болести към нея и как изглежда родното ни здравеопазване, погледнато от Брюксел.
 
„За момента разбираме, че здравното застраховане в България е много ниско и можем да помислим как да подкрепим страната ви в това отношение.Трябва да насърчим българското правителство да види как да осигури пълно здравно покритие за всички.“ Това каза еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис по време на пресконференцията си в Александровска болница. Там той имаше възможност да разгледа най-голямото и старо лечебно заведение у нас и да се запознае с успехите, постигнати от лекарите в нервната клиника.
 
„Лечението не редките болести е мисия за нас и ние полагаме всички усилия тези пациенти да получат възможно най-ранна диагностика и възможно най-ефективното лечение.“- заяви директорът на клиниката по неврология към Александровска болница.
 
Освен ефективното лечение клиниката, ръководена от проф. Ивайло Търнев може да се похвали и със сериозната си изследователска работа, благодарение, на която екипът му е открил 13 нови  редки генетични заболявания. 
 
„Много се радвам, че стоя до професора, който е открил 13 нови заболявания. Представям ли си колко се гордеете с България, затова, че имате такъм екип, който е направил тези открития. Когато мислим за тях си представяме междупланетно пространство, нещо невероятно далечно,  а ето, че тук до нас е този екип, който е успял да го направи.“ -каза развълнувано еврокомисарят.
 
Така в духа на хвалбите за невероятните качества на родните специалисти ни специалисти и постигнатото от тях, както и изтъквайки общото ниво на европейското здравеопазване премина срещата. На нея Андрюкайтис получи и подарък-плакет на Александровска болница, като израз на признателността на домакините. Веднага след това комисарят се отправи на среща-дискусия с граждани и журналисти, в рамките на която да обсъдят проблемите  в сферата.