София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Етичната комисия на ГЕРБ няма да е разследващ орган"

Обяви вицепремиерът Томислав Дончев

пропускане
5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

"Все още не е сформирана етичната комисия на ГЕРБ, това ще стане до края на юли", обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Идеята е нейните членове да са трима или петима и да има скромен технически персонал за приемане на сигналите“, поясни той.

Според Дончев членовете на етичната комисия трябва да са опитни, но още по-важно е да са с отлична репутация. От ГЕРБ са решили да приемат и анонимни сигнали.
До момента, още преди създаването на комисията, са постъпили над 10 сигнала, като повечето са срещу кметове, каза още вицепремиерът. Това не е учудващо, защото наближават местни избори, уточни той.

Партията може единствено да свали доверието от съответния кмет“, уточни Дончев.

Вицепремиерът коментира и предложението за отказ от машинно гласуване на местните избори. Той обясни, че предложението на ГЕРБ е дошло в резултат от писмено становище от Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване“, че заради машинното гласуване има риск за адекватното провеждане на предстоящия местен вот наесен. Това са най-сложните избори, напомни Дончев.