София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евреи предложиха Българската православна църква за Нобелова награда

Предложението е обосновано със спасяването на 48 000 души от лагерите на смъртта

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Евреи предложиха Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Предложението е обосновано със спасяването на 48 000 души от лагерите на смъртта през Втората световна война. Номинацията е внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи.

По време на Втората световна война отделни лица с риск за живота си са проявявали героизма да спасяват граждани с еврейски произход от сигурна смърт и преследване, но Българската православна църква е единствената верска институция, на територия под контрола на фашистко правителство, която открито и официално заявява своята позиция, начело с Екзарх Стефан и целия Св. Синод, сред които и Видинския митрополит Неофит, Врачански митрополит Паисий, Пловдивския митрополит Кирил (по-късно Български патриарх).

Така тя изиграва водеща роля за спасяването на еврейската общност България и вдъхновява българската общественост за съпротива срещу прилагането в страната ни на закони дискриминиращи евреите.