Гледай
на живо

Еврейски бежанци мигрират от Англия в Германия след Брекзит

Потомци на мигрирали Евреи със специални граждански права в Германия

Семействата на имигрирали във Великобритания евреи, за да избягат от власта на Хитлер, търсят немско гражданство след британския референдум за напускане на Европейския съюз. Политическият и икономическият катаклизъм, който последва „Брекзит“, доведе до голям брой англичани, търсещи гражданство в страна членка на ЕС. 

Немско гражданство може се придобие чрез роднинска връзка или след определен престой в страната. За бежанци по време на Третия райх, обаче, има правила, уповаващи се на принципа „възстановено гражданство“. Немската конституция гласи, че “на всеки някогашен гражданин на Германия, лишен от гражданството си между 30 януари, 1933 и 8 май 1945,  ще му бъде върнато това право.“

Причина за нежеланието на английските граждани да останат в страната са спадовете в индустрията, влошаването на финансовия сектор и зачестяващи прояви на етническа сегрегация.

Със семейството ми сме шокирани от скока в расизма. Двойка познати бяха унижени по средадата на улица в Лондон миналата седмица, защото са говорили на холандски. Мъжът е евреин.“ казва Рейчъл Хаусман, която живее в северозападен Лондон и се занимава с инвестиционно банкиране.