София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евродепутат: Великобритания може да загуби Шотландия

Дейвид Мартин с коментар за Брекзит и какво ще коства той

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Ако имаме твърд Brexit, независимостта става по-желана, но по-малко постижима.Ако имаме по-мек Brexit, няма да настояваме да напуснем Обединеното кралство". Така изрази мнението си бившия вицепрезидентът на Европейския парламент  от Дейвид Мартин, цитиран от списание The Atlantic.

Като еврофил, шотландският лейбърист Мартин никога не е поставял под въпрос мястото на Шотландия в Обединеното кралство, нито мястото на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Мартин едва ли би могъл да предвиди колко дълбоко неговата собствена визия - една от Шотландия, която процъфтява както в Обединеното кралство, така и в ЕС - ще бъде отменена от спътника му и политиката, която той въплъщава.

Днес много от старите сигурност на шотландската политика вече не са в сила. Това е наситен, несигурен и объркващ период както за политици, така и за избиратели, в който пейзаж, който навремето се раздели по класната линия, беше преконфигуриран около два припокриващи се и дълбоко поляризиращи конституционни въпроса: независимостта на Шотландия и Brexit.

Мартин, широко уважавана фигура и стълб на участието на Шотландия в ЕС, е последната жертва на тази дилема. Той отдавна подкрепя Шотландия да има силна степен на автономия от британския парламент в Лондон, но се противопостави на пряката независимост. Сега, когато Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, оставащата част от Обединеното кралство и членството в ЕС започват да приличат повече на взаимно изключващи се варианти за Шотландия, а не като допълнителни.

Ефектът от Brexit върху продължаването на членството на Шотландия във Великобритания може да е по-малко належащ - Шотландия няма сухопътна граница с държава-членка на ЕС и не е изпитала конфликт в нещо подобно на мащаба, което има Ирландия - но продължаващият въпрос за независимостта на Шотландия е напълно пречупен от перспективата за смислена граница с Англия.