София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Евродепутати искат ЕП да накаже Джамбазки за лична обида към тях

Ангел Джамбазки се е изказал обидно за техния произход

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат официално извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.
Става въпрос за Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите.
Ангел Джамбазки се е изказал обидно по техен адрес пред българското издание на „Юрактив“, като е подчертал произхода им, съответно алжирски и турски. 
Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.
„Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.
 
От своя страна, председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. По думите ѝ, в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.