София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОДЕПУТАТИ ПОИСКАХА МЕХАНИЗМЪТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ДА ОТПАДНЕ

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДСТАВИ ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА ЗА БЪЛАГАРИЯ И РУМЪНИЯ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейската комисия представи  приетия на 27-и януари доклад за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Евродепутатът от семейството на социалистите и демократите Биргит Зипел  препоръча въпросният механизъм да се приложи и към други страни-членки.

Според нейната констатация Механизмът за наблюдение и проверка служи като инструмент България и Румъния да бъдат държани вън от Шенген.

Несъгласието си за запазване на механизма изразиха личности като докладчикът по присъединяването на България в ЕС през 2007-а година Джефри Ван Орден, евродепутатът Ангел Джамбазки и други. Според някои от тях мониторингът се е превърнал в обслужване на тясно партийни интереси.

Евродепутатът София ин’т Велд пък повдигна въпросът защо е нужно да минат 8 години, да се  направят 13 доклада, за да се постави въпроса за тяхната неефективност.
На фона на острите критики и въпроси самотно остана изказването на Моника Маковей, която поиска механизмът да остане с аргумента, че той е в служба не на политиците, а на гражданите, които и в двете държави според нея го били искали.