София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕвроДикоФ: Израелската афера на Портних

Веселина Томова от „Афера" с доказателства за скандала

4 годиниПолитика 100 Боряна Райчева

"Говорих с почетния консул на Израел във Варна, говорих с лице свързано със службите на Израел от България, които много странно мънкаха и не си спомняха какво се е случило. Докато не попаднахме на публикации в израелските медии в „Канал 20“ и сайта на НюзХайфа, които са публикували какво се е случило."
 
Това коментира Веселина Томова от „Афера“ в предаването "ЕвроДикоф" във връзка с нашумелия скандал около кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних. Томова написа, че градоначалникът е бил изгонен от Израел по време на свое посещение, след като заформил пиянски скандал в хотел в курортния град Хайфа. Портних е бил водач на делегация, представляваща Община Варна, през 2018 година, която е трябвало да подпише меморандум за побратимяване с Хайфа.
 
Още първата вечер от командировката си в Израел обаче варненският градоначалник изпил големи количества алкохол в хотела, в който е отседнал. Портних се е държал „позорно“ според израелската медия „Канал 20“, цитирана от "Афера".
 
На 20 февруари израелски медии  информират за случката, съобщавайки, че са получили потвърждение за скандала от общинските власти в Хайфа. 
 
Според разкази на персонала в хотела, споделени от местните медии, кметът на Варна е унизил служителка на хотела. Портних крещял, че е важен гост и трябва да изпълняват всичките му желания. Кметът на Варна дръпнал една от сервитьорките, хванал я и я притиснал към себе си, воден от съмнителни подбуди. Полицията в Хайфа се е намесила бързо.
 
След като срамната история стигнала до ръководството на общината в Хайфа, домакините отменили предвидените събития с него и посраменият градоначалник набързо бил изведен от Израел със забрана да посещава страната отново, твърдят още от "Афера", позовавайки се на израелските медии.
 
Кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних качи снимки във фейсбук, с които се опитва да опровергае скандала. На тях се вижда как градоначалникът посреща премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимките са придружени и с описание: „Във връзка с изнесени "информации", че през февруари 2018 г. съм бил замесен в "скандал" в Израел, вследствие на който ми е бил поставен черен печат в международния паспорт, бих поставил само един въпрос: Ако всичко това беше истина, как тогава лично щях да посрещна във Варна премиера на Израел Бенямин Нетаняху малко по-късно след "скандала"? Фактите и снимките говорят сами. За съжаление, тези предизборни похвати могат единствено да имат непредвидими последици върху добрите взаимоотношения на Община Варна с бизнеспартньори от Израел, с които в момента активно работим по проект в сферата на транспорта и дигиталните технологии“.
 
„В това дърварско опровержение никъде Портних не отрича за скандала в Хайфа. Не споменава делегация. Бяга от скандала като попарен. Вместо да опровергае той казва „ако всичко това беше истина как щях да посрещам израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във Варна“, а това малко по-късно е 9 месеца след скандала“, каза Томова и добави, че става дума за държавно посещение на израелския премиер по покана на Бойко Борисов на четири очи в Евксиноград във Варна където той пристига през ноември. По протокол задължително кметът трябва да го посрещне на летището. Портних не се е появил в Евксиноград. 
 
На въпрос от водещия Сашо Диков как си обяснява пълното медийно мълчание Томова отговори, че това доказва, че такъв скандал съществува, защото всички медии обслужват интересите на властта.