София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еврокомисията засилва борбата с прането на пари

Четири доклада за слабостите инструктират страните-членки

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Еврокомисията (ЕК) прие съобщение и четири доклада за по-ефективна борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

„Предстои отстраняване на редица структурни слабости в прилагането на правилата на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма“, гласи прессъобщение от ЕК.

В съобщението „Към по-добро прилагане на нормативната уредба на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма“ се прави преглед на четирите доклада.

Това е наднационална оценка актуализация на рисковете, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Докладите са за случаите на изпиране на пари във финансовата сфера с широк отзвук, звената за финансово разузнаване и взаимосвързаността между централизираните регистри на банковите сметки.

Целта им е да анализират недостатъците на настоящия надзор. Те предвиждат и сътрудничеството в сферата на изпирането на пари и начини за отстраняване на тези недостатъци.

Въз основа на този пакет ще бъдат взети бъдещите решения. Целта е „да се укрепи нормативната уредба на ЕС за борба с изпирането на пари“.