София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европа днес не е готова да приеме Западните Балкани

Трябва да изпълнят петте критерия, за да се случи членството

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европа днес не е готова да приеме страните от Западните Балкани като част от голямото разширяване, но ще бъде готова 2025 година, само ако те са изпълнили условията, които трябва да изпълнят. Трябва да бъде изпълнен процесът със заложени ясни пет критерия, само тогава се случва членството. Това каза пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

По повод спора за името на Македония, тя обясни, че премиерите на Гърция и Македония са си говорили доста дълго и са оповестили, че имат голяма крачка в преговорите. „Беше изненада името Илинденска Македония, което се чу на масата, но не оповестиха, че това е крайното решение“, каза първият ни дипломат.

„Нещо, което не се е случвало на световната сцена се случи в България, по идея на България. Когато всички 28 лидери бяха в София, когато всички балкански лидери бяха в София, когато за първи път от 15 години се поема ясен политически ангажимент от всички лидери, тогава да кажем, че нищо кокнкрето не се е случило е меко казано абсурдно“, така Захариева коментира упреците, че няма нещо конкретно, с което е завършила срещата на върха ЕС- Западни Балкани.

По думите й юни месец предстои да има съвет разширяване, а това е била неформална среща с идея всички членки на ЕС да поемем ангажименти за проектите за свързаност, които да приближат тези страни към членство.

Относно проявилия се евроскептицизъм напоследък, Екатерина Захариева коментира, че това се дължи на голямата икономическа криза, която разтърси Европа през миналите години, след това огромна роля има и бежанската криза.

В заключение външният министър каза: „Когато има хора като Боян Петров няма невъзможни неща в дипломацията. В първия момент, когато получихме информация беше шок, че хеликоптери няма от Китай. След това три държави показаха, че няма невъзможни неща“.