Гледай
на живо

Европа е обхваната от епидемия от морбили

В 14 страни болестта се развива с бързи темпове

Европа е обхваната от епидемия от морбили Европа е обхваната от морбили епидемия. Заболяването се разпространява бързо и е навлязло в 14 европ... thumbnail text

Европа е обхваната от морбили епидемия. Заболяването се разпространява бързо и е навлязло в 14 европейски страни, информират от Световната здравна организация.
В Белгия са се появили случаи с тежки усложнения на мозъка. Епидемията е обхванала 4 провинции. И ако в страната преди седем години е имало 40 случая на инфекция, от началото на тази година са 300. От тях 40 случая са на лекари, преглеждащи пациенти.
Вирусът е силно заразен. Навлиза в дихателните пътища. Реакцията е загуба на апетит, умора, летаргия, температура, по-висока от 40 градуса, сълзене на очите, кашлица и хрема. След известно време се появява и обрив по тялото.
Ваксинацията в страната трябва да е поне 95%, за да се избегне епидемия. Първите ваксини се правят на децата между 12-14 месеца. Вторите - на 11-12 години.
Около 14% от населението в Белгия отказва да се ваксинира против морбили. В Италия и Румъния процентът е 20. Във Франция над 40% от населението отказват да се доверят на ваксината.
Ниската ваксинация е една от причините за ново огнище, се казва в съобщение на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.
През 1980 година (преди да бъде изобретена ваксината) от морбили по света са загинали 2 млн и 600 хиляди души, през 2015 година са 134 200 души – предимно деца на възраст под 5 годишна възраст.
Заболяването се предава по въздуха и се разпространява бързо.
Епидемията е обхванала 14 държави, включително Австрия, България, Чешката република, Унгария, Франция, Германия, Швеция, Италия, Португалия, Исландия, Испания и Швейцария.
Най-трудната се оказва ситуацията в Румъния. От началото на годината загиналите са 22 деца.
В България по последни данни заразените с морбили до 1-годишна възраст са 18, в групата от 1 до 4 години попадат 20 души, от 5 до 9-годишна възраст – 2-ма, от 15 до 19 години – отново 2-ма. Заболелите на възраст от 20 до 34 години са 6, а от 45 до 55-годишна възраст – двама души.