Гледай
на живо

Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция, заяви Туск

Той похвали България за охраняването на границата

Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция, заяви Туск Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция. Това заяви председателят на Европейския съвет Дона... thumbnail text

Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с българския президент Румен Радев.

Туск похвали България за опазването на границата. Той заяви, че страната ни е добър пример за това, как да се охранява една граница. Доналд Туск отбеляза, че бележим напредък и не пропусна да подчертае, че инвестираме средства в подобряване на охранителните мерки.

Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница, допълни българският президент.

Имаме обща политика с ЕС за развиване на добросъседските отношения с Турция, но повишаването на риска между Съюза и южната ни съседка създава риск за България.

Членството ни в ЕС е най-големият гарант за просперитет и сигурност, подчерта Радев.

По въпроса за енергийната независимост, президентът заяви, че е време да се прегледа възможността, страната ни да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и на неговото транзитиране към Западните Балкани и към други страни членки на ЕС. Това може да стане след отчитане на параметрите на общия европейски енергиен съюз.

Преговорите между Радев и Туск бяха концентрирани върху проблемите с миграцията, Шенгенското пространство и „Брекзит“.

По въпроса за „Брекзит“ Туск увери, че българските граждани, работещи във Великобритания ще бъдат защитени. Приоритет в преговорите ще бъдат не само те, но и останалите европейски граждани.