София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция, заяви Туск

Той похвали България за охраняването на границата

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Европа ще затвори пътищата за нелегална миграция. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с българския президент Румен Радев.

Туск похвали България за опазването на границата. Той заяви, че страната ни е добър пример за това, как да се охранява една граница. Доналд Туск отбеляза, че бележим напредък и не пропусна да подчертае, че инвестираме средства в подобряване на охранителните мерки.

Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница, допълни българският президент.

Имаме обща политика с ЕС за развиване на добросъседските отношения с Турция, но повишаването на риска между Съюза и южната ни съседка създава риск за България.

Членството ни в ЕС е най-големият гарант за просперитет и сигурност, подчерта Радев.

По въпроса за енергийната независимост, президентът заяви, че е време да се прегледа възможността, страната ни да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и на неговото транзитиране към Западните Балкани и към други страни членки на ЕС. Това може да стане след отчитане на параметрите на общия европейски енергиен съюз.

Преговорите между Радев и Туск бяха концентрирани върху проблемите с миграцията, Шенгенското пространство и „Брекзит“.

По въпроса за „Брекзит“ Туск увери, че българските граждани, работещи във Великобритания ще бъдат защитени. Приоритет в преговорите ще бъдат не само те, но и останалите европейски граждани.