София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европа: Турция да отмени извънредното положение

Санкцията се използва срещу опозицията, твърди ЕП

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Евродепутатите призоваха Турция да отмени извънредното положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г., съобщиха от пресцентъра на институцията. Това стана по време на пленарната сесия в Страсбург. Според членовете на ЕП извънредното положение се използва, за да се заглуши опозицията.

Евродепутатите също така осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол. Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце.
Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса в сирийския град Африн и предупреждават да не продължат тези непропорционални действия.
Евродепутатите настояват евросредствата, предназначени за Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.