София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европейска нощ на учените

Над 50 събития за любителите на науката

4 годиниКултура 7 Боряна Райчева

Днес се ще се проведе Европейската нощ на учените. Това е събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.

Европейската нощ на учените се в последния петък на месец септември. В нея от 18 до 22 часа университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика.

През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH.

Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб "Академик", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В, съобщиха организаторите от Британски съвет България.