София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОМАГА НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

ПОВЕЧЕ НИСКОЛИХВЕНИ ЗАЕМИ В СЕКТОРА И ПОТЕНЦИАЛ ЗА ЗАЕТОСТ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Икономическата и социалната политика трябва да вървят ръка за ръка. Това заяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган по време на дебат на тема „Ключовата роля на земеделието и селските райони за създаване на работни места и насърчаване на растежа“, проведен днес в сградата на Представителството на Европейската комисия.
На събитието присъстваха министъра на земеделието и храните Десислава Танева, заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и представители на земеделския сектор.
Фил Хоган изрази убеденост, че земеделието играе ключова роля в създаването на заетост и заяви, че може би ще бъдат създадени възможности за предоставяне на нисколихвени заеми за по-дълъг срок на погасяване. Хоган вярва във възможностите на България и въпреки кризите, с които страната трябва да се справя европейската комисия иска да разбере с какво биха могли да помогнат на българите в дългосрочен план.
Европейският комисар е бил в България 13 пъти. Той смята, че хранителната промишленост също има важна роля и може да създаде работни места. Хоган се съгласи със земеделските представители, че продукцията на малкия бизнес трябва да бъде подкрепена и че има още какво да се желае и направи.
Имаме значителен потенциал в това да се усвоят допълнителни площи, така че да се достигне до норма, която по технологична карта е достатъчна за отглеждането на животни, съобщи Десислава Танева.
Най-големият проблем на българското земеделие е неговата разпокъсаност 10 милиона имота 2,2 милиона собственици и ние трябвва да решим отношенията по начин които да се осигури дългосрочна устойчивост, така че земеделските производители да са сигурни за инвестициите, които правят, заяви още Танева.

Правителството планира до пролетта на следващата година да се представи ново, адаптирано към сегашните нужди на земеделието, обединено законодателство.
На въпроса как вървят преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, еврокомисарят отвърна: "В САЩ до януари-февруари ще може да се формира отношение от ЕС", заяви Хоган. "Няма апетит от страна на САЩ и желание да направят отстъпки".

По-рано днес Фил Хоган поздрави българския министър за начина, по който са изразходвани средствата по Програмата за успешното сътрудничество между бизнеса и държавната администрация.