София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ

У НАС ОТБЕЛЯЗВАМЕ 23 АВГУСТ ЗА 3-ТИ ПЪТ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. За трета година той ще бъде отбелязан и у нас.

Съюзът на репресираните, политици и представители на държавни институции ще поднесат венци и ще отдадат почит пред Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК.
На 23 август преди 73 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта "Молотов - Рибентроп". Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени "сфери на влияние” и окупационни зони. Пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.
За първи път датата 23 август да бъде чествана като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложена през юни 2008 г. на конференцията “Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация.
В декларацията се предлага 23 август – денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин - да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.
В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, от депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и на престъпленията на комунизма.