София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейски ден за защита на личните данни

Обръщайте внимание на безопасността на Вашите лични данни

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За 11-и пореден път държавите-членки на Европейския съюз отбелязват Европейския ден за защита на данните. Целта на този ден е насърчаване на информираността на обществото относно защитата на личните данни.
В резултат на развитието на информационния и телекомуникационния сектор, въвеждането на нови технологии и непрекъснато нарастващия обем на информация, която се предава, получава, съхранява и обработва, за всеки човек става все по-важен въпросът за защитата на личните данни.
Законът за защита на личните данни и неговото прилагане в практиката ни напомня, че е от съществено значение личната информация да се предоставя на други лица само доколкото това е необходимо. Например, не винаги за регистрация на потребител в онлайн магазин е необходимо да се уточняват детайли като домашен адрес или личен идентификационен номер. Важно е да се направи оценка на необходимостта от обработване на лични данни от уеб страниците, в правилата за използване на които често няма информация, какви действия получателят ще предприеме с тези данни (ще ги съхранява, ще ги използва за изпращане на реклами, ще ги предоставя на трети лица). Същото важи и за различните документи, отчети или профили. Използвайте проверени и достоверни сайтове и се интересувайте от това, за какво точно ответната страна се нуждае от Вашата лична информация.
Призоваваме Ви всеки ден да обръщате специално внимание на безопасността на Вашите лични данни.