София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Европейски съд: Гей-двойките с права като хетеро

Дори и да не признават еднополовите бракове, правата са същите

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Държавите от ЕС не са длъжни да признават гей-браковете, но трябва да дават на еднополовите семейни двойки същите права на пребиваване, както и на хетеросексуалните. Това е мнението на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург.

Разглежданият казус се отнася до румънец и американец, сключили брак през 2010 г. в Брюксел. През декември 2012 г. те решават да се върнат в Румъния и подават молба към румънските власти да разрешат на американеца право на пребиваване и работа на основание семейния му статут. Искането се основава на Директивата за упражняването на свободата на движение, позволяваща на съпруга на гражданин на съюза, който е упражнил тази свобода, да се присъедини към съпруга си в държавата членка, в която последният пребивава.

Румънските власти обаче отказват с мотива, че страната не признава гей браковете и съответно американецът не може да бъде квалифициран като "съпруг".

Становището на генералния адвокат е, че в случая е нарушена свободата на движение на човека, независимо дали държавата признава самия брак или не.

"Въпреки че държавите членки са свободни да разрешават или не брака между лица от един и същ пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на Съюза, като отказват да предоставят на неговия съпруг от същия пол, който е гражданин на трета държава, право на постоянно пребиваване на своята територия", гласи изявлението му.

Съдиите не са длъжни да приемат аргументите му, но обикновено решенията им съвпадат с вече изразеното мнение на адвоката.