София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европейските служби по заетост очертаха тенденциите в бъдещата си работата

В София се проведе двудневно заседание на Европейската мрежа на ОСЗ

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На двудневно заседание в София на Управителния съвет на Европейската мрежа на обществените служби по заетост (ОСЗ), включено в рамките на Европейското председателство на Съвета на ЕС, службите по заетост на стария континент определиха последните тенденции за бъдещата си работа. Новоизбраният на срещата председател на Мрежата на европейските обществени служби по заетост Фонс Лерой очерта посоката на модернизацията: от една страна – развитие на структурите, определящи политиките по заетост, а от друга – усъвършенстване на предлаганите от тях услуги.

Акцент бе поставен върху актуалната тема за бъдещето на труда. Ръководителите на различните държави обсъдиха общата визия за предстоящите промени в търсенето на работна сила. Те очертаха като основен фактор за тази динамика дигитализацията и електронизацията на икономическите и социалните процеси. Обсъдени бяха двустранните тенденции, които произтичат от тях – от една страна отпадане на редица съществуващи професии, но от друга – създаване на нови такива, продиктувани в голяма степен от бързото развитие на технологичната среда. В този контекст бе позиционирана работата на ОСЗ – да бъдат гъвкави, като отговарят на неизбежните промени, и същевременно да бъдат двигател за бързата адаптация към професиите от бъдещето чрез подходящи форми на обучение и квалификация. „Крачката напред в новата дигитална среда е предизвикателство, но и път за развитие на политиките за заетост”, подчерта домакинът на срещата в България Драгомир Николов – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

В паралелни сесии службите по заетост от различните държави обмениха редица добри практики, реализирани в тази посока. Те заложиха на взаимното обучение и се възползваха от добавената стойност на добрия опит. Работна група на Мрежата на ОСЗ представи общата стратегическа позиция по темата за бъдещето на труда, както и основните въздействия върху работата на ОСЗ.

Делегатите на заседанието обсъдиха и въпросите за хората с увреждания. Тенденциите тук бяха дефинирани като сътрудничество с НПО и други организации. При подомаганата заетост бе очертана нуждата от новаторски подходи. Като важен елемент в дейността на експертите, които работят с хората с увреждания, бе изтъкната способността да откриват техните възможности и да преодоляват предварителната негативна настройка спрямо тях.

Секретариатът на ОСЗ представи текущото състояние на проекта „Бенчлърнинг”. Делегатите приеха модела за неговия трети цикъл на изпълнение. За Мрежата това ще бъде своеобразна гаранция за довеждането докрай на започнатите реформи. Прилагането на научен подход в анализа на резултатите дава възможност за изграждане на много полезна и ефективна система за вътрешно обучение чрез споделяне на добри практики – ОСЗ да се модернизират и да са готови за бъдеще, изпълнено с нови предизвикателства. „Въпреки че има 28 различни системи в нашата мрежа, ние сме намерили начин да обменяме опит един с друг и да бъдем полезни при решаването на сложни задачи, които пазарът на труда поставя пред нас”, заяви в заключение Фонс Лерой, председател на Мрежата на европейските обществени служби по заетост.