София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Европол ще подлежи на парламентарен контрол

Това, по думите на Цветанов, е историческо решение

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Среща на върха на Европол се провежда в София, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Днес ще се приеме историческо решение за агенцията. За първи път след приемането на Лисабонския договор ще се приеме възможността върху организацията Европол да се осъществява парламентарен контрол. Тя разшири обема си от дейности и с личните данни, които разполага трябва да има гаранция да няма злоупотреба и затова е този парламентарен контрол. Тези неща не бяха приети на Естонското председателство и бяха оставени за София.  Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

По думите му, България ще остане завинаги в историята с важните промени за организацията, които днес ще станат факт.

„За мен е изключително важно, че Уейнрайт залага много предизвикателства в многогодишното програмиране на Европол“, каза Цветанов. Той посочи, че сега трябва да се приеме многогодишната програмна стратегия, която е за 2019 – 2021, при която се акцентира върху киберпрестъпността. „И всичко това се дължи на авторитета на Роб Уейнрайт, на неговата амбиция Европол да бъде помощник на всички членки на ЕС“, каза зам. - председателят на ПП ГЕРБ.