София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евростат: Потребителските услуги в България са най-евтини

Най-скъпо за живот е в Дания и Люксембург

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

България е страната с най-евтини потребителски услуги и стоки в Европейския съюз за миналата година, сочат данни на Евростат. Страната ни е с най-ниски цени за алкохол, вино, бира, цигари и тютюневи изделия. Медицинските услуги и лекарствата също попадат в списъка за най-евтини у нас. В сравнение с останалите страни в ЕС се оказва, че в България образованието и таксите към него също са с най-ниска цена. Хранителните продукти и развлеченията у нас попадат отново в списъка за най-евтини в сравнение с останалите страни в ЕС.

Плодовете и зеленчуците са с най-ниска цена в Румъния, а парадоксът е: страните с най-ниски показатели като България и Румъния имат най-висок ръст за хора, които живеят на ръба на бедността. В България процентът е 40, а в Румъния – 38% от населението.

Анализът на Евростат посочва, че най-скъпите държави в ЕС са Дания и Люксембург процентът на хората в крайна бедност е най-нисък - 16%.