София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ФАЦ: Не е препоръчително да дължиш пари на Бойко Борисов

За биографията на „общобългарската забележителност“ Борисов

7 годиниПолитика 145 Боряна Райчева

Борисов знае: ако в Европа се наложи курсът на унгарския премиер Виктор Орбан, който залага на огради и затворени граници, България като „фронтова държава” на границата с Турция просто няма никакви шансове. Ето защо Борисов по никой начин не иска конфронтация с Турция”, пише в статията, посветена на премиера Борисов журналистът Михаел Мартенс.
Балканският специалист на вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Михаел Мартенс, публикува обширен портрет на българския премиер Бойко Борисов под заглавие Kick it like Borissow - препратка (с футболни намеци) към немското заглавие на една британска комедия: Kick it like Beckham. Във втората половина на портрета Мартенс подробно се спира на ролята на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) в Борисовата кариера.
Според Михаел Мартенс още през 2001 година Волфганг Глескер, който дълги години ръководи софийското бюро на фондация „Ханс Зайдел”, се свърза с Бойко Борисов. За тази фондация се твърди, че е „близка до ХСС”, но в действителност това международният отдел на държавната партия в Бавария, коментира авторът.
Планът за привличане на бъдещия премиер е следният: баварско гостоприемство, тренировка във фитнеса на специалните части към баварската полиция, запознаване с работата на треньорите на полицейски кучета (Борисов обича немски овчарки), пробна разходка с ново БМВ по аутобана със скорост 200 км/ч (понеже той и автомобили обича). Тези действия по думите на журналистът са ефективни и предизвикват възхита в Бойко Борисов.
СХХ оказва влияние на Борисов и по време на създаването на партия ГЕРБ. По примера и съвета на фондация „Зайдел” той използва популярността си и основава партия, но без да я обявява като такава.
Обикаляйки страната и разговаряйки с хората на прост език, Борисов добива все по-голяма популярност. Така движението „Граждани за европейско развитие на България” - ГЕРБ” постепенно и неусетно се превръща в политическа партия.
Партийната програма, уставът и правилникът на ГЕРБ отчасти са буквален превод на съответните документи на ХСС. Превела ги е Антоанета Николаева Байчева, която първо беше ръководител на проекти, а после заместник-шеф на фондация „Зайдел” в София. Днес Байчева е генерален консул на страната си в Мюнхен, припомня журналистът.
„Борисов е як като дънер. Но дънер на плиткокоренно дърво”, коментира Мартенс и цитира анализа на икономиста Стефан Колев, който отдавна е напуснал България. Според Колев, Борисов олицетворява „грозната мутра” на случилото се в България през последните 26 години.
„Той е от онези хора, които нехаят за ценности като образованието, а вместо тях държат на правото на по-силния и на могъществото на старите мрежи”, казва Колев в обширната статия във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг”.
Телохранителят на Тодор Живков и на Симеон Втори създава през 1990-те фирмата си „Ипон-1”, припомня журналистът и описва тогавашната дейност на сегашния премиер по един доста предпазлив начин:
„В София говорят, че „Ипон” развивал дейност и по събирането на дългове. Обаче хората, които го твърдят, не са в състояние да докажат онова, което мислят за вярно. От друга страна всеки, който поне веднъж е виждал Борисов отблизо или пък се е ръкувал с него, може да си представи, че не е препоръчително да дължиш пари на този човек или на неговите клиенти. Доказано е, че фирмата на Борисов поддържа отлични контакти с тежко корумпираното по онова време МВР и получава министерски поръчки.”
„Ако Борисов наистина е онова, което описва Колев - какво ни говори това за България и българите?”, риторично пита авторът Михаел Мартенс и припомня многозначителното изречение на българския премиер: „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”.
Връзката между ГЕРБ и ХСС все още е тясна, макар че по време на бежанската криза Борисов следваше не своите откриватели от Мюнхен, а германската канцлерка. Поне в публичното пространство той хвали Ангела Меркел до небесата. И има сериозна причина за това, коментира авторът.