София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фалшивите патици

В България промяната е преди всичко имитация

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

През 2008 Америка си избра първия чернокож президент в историята. Цареше въодушевление, възторг, Обама-мания. Обама получи почти 70 милиона гласа срещу около 60 милиона за Джон Маккейн.

За сравнение – сега Тръмп става президент с 55 милиона.

Кризата все още беше едва се задала на хоризонта. Америка и светът вярваха, че има ново начало. Че бедните, оскърбените, хората на труда, които се припознаваха в Обама, ще получат шанс.

4 години по-късно възторгът се беше изпарил, кризата заличи над 200 банки само в САЩ, ипотечната криза остави без дом милиони хора в Америка и по целия свят.

Въпреки това американците преизбраха Обама. С 65 милиона гласа срещу 60 милиона за Мит Ромни.

В следващите години Русия анексира Крим и влезе в Сирия, а Америка стоеше като парализирана. Светът влезе в противостоене, неизпитвано през последните две десетилетия. Богатите станаха по-богати, бедните обедняха.

В тази светлина победата на Тръмп не е толкова победа. А наказание за елитите. След Обама те не можаха да измислят нищо ново. И затънаха в собственото си блато.

И Тръмп, и Брекзит, и поредицата от наказателни и на моменти гротескни вотове са желание за разрушаване на един свят, който хората не харесват. България не прави изключение.

А догодина предстоят президентски избори във Франция и парламентарни в Германия. Още сме едва в началото.

Хората търсят алтернатива. В Британия алтернативата беше напускането на Европейския съюз. В Америка - един милиардер. Все ми се струва, че това не може да са алтернативи.

Не е за вярване, че пейзажът ще се промени ей така, с магическа пръчка. С избирането на един човек. Но има завъртане, има разбъркване, поне има видимост на промяна, на алтернатива.

В България е другояче. Както и навремето с перестройката, така и сега ние правим предимно имитации. Както писа наскоро един приятел, партийна секретарка е кандидатка на десницата, натовски генерал – на левицата.

Това описва всичко.

В Америка няма да настъпи царството на доброто и справедливостта. Но елитът ще бъде принуден да се променя и да прави отстъпки.

За България това не се предвижда. Ще продължим да си следваме фалшивите патици до пълното оскотяване.

Докато се появи някой с характерен перчем и луд блясък в очите.