София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Горенето на отпадъци да се счита за престъпление

ГЕРБ внесоха закон за забрана за горенето на отпадъци

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Група народни представители от ГЕРБ внесоха в Народното събрание искане за закон, свързан с промени в Наказателния кодекс за изгарянето на отпадъци. Народните представители искат по-строги санкции, така че да не може да се горят отпадъци и това да стане престъпление. Целта на законопроекта е намаляване на нивата на замърсителите на въздуха в цялата страна. Проблемът с качеството на въздуха е наболял в последните години. Нивата на фини прахови частици на много места са над нормата, което води до редица заболявания. Според законопроекта горенето на отпадъци ще се разглежда като престъпление, за което законът ще предвижда до 2 години лишаване от свобода и глоба от 2 000 до 5 000 лв. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че само вчера в София са получени 30 сигнала за подобни нарушения.
"СО има разработени мерки. По закона за околната среда и нашата наредба е забранено горене на отпадъци, но все още се случва – Красна поляна", "Слатина", това е сериозен проблем. В "Красна поляна" поставиха въпроса и дадоха предложение – за да бъдат по-ефективни санкциите, да се инкриминира горенето на отпадъци", заяви столичният градоначалник.