София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Обстановката в Столична община е усложнена

На много места работят екипи за укрепване на рискови участъци

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обстановката на територията на Столична община е усложнена на много места, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери обстановката при изградената дига на река Стубела в местност "Смърдана", предаде БНТ.

„През цялата нощ работиха екипи, както на Столична община, така и на пожарната. На един от рисковите участъци сме, тъй като през нощта се вдигна чувствително нивото на яз. „Суходол“. Снощи започна да прелива „Суходол“ 1, „Суходол“ 2 се вдигна чувствително. Затова предприехме всички възможни действия по течението на реката, в рисковите участъци, да можем превантивно да се подготвим евентуално за вдигане на нивото на тази река. Тук бяха подредени чували, очакваме да дойдат още, защото все пак дъждът не спира“, обясни Фандъкова и уточни, че очаква дъждът да спре, но въпреки това притокът към язовира продължава и ще продължи дълго време.

Столичният кмет съобщи, че са повишени нивата на всички реки на територията на общината. Друг сигнал, върху който работят в момента е на „Калотинско шосе“ в район „Връбница“. Има заливане на пътя, въпреки че той не е затворен.

„Звеното за аварийно-спасителна дейност работи по отстраняване на тези сигнали. Кметовете по райони са на местата си и непрекъснато правим координация. Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки“, коментира Фандъкова.

Тя допълни, че в момента има разлив в район „Нови Искър“. Там кметът е на място в Курило. Предприемат се с екипи на пожарната мерки за прибирането на реката в коритото. Там няма опасност за хора, тъй като се разлива в полето. Въпреки всичко се предприемат всички действия за превенция в тази усложнена обстановка“, увери столичният кмет.