София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: По северната тангента ще се пътува без винетка

Столична община и Пътната агенция се договориха за гратисен период

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

По северната тангента ще се пътува без винетка, заяви кметът Йорданка Фандъкова след среща с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура”. Кметът подчерта, че решението е взето днес, а не както се очакваше на 2 януари, „за да могат хората да пътуват спокойно”.

Проблемът възникна след решение на правителството, с което Северната скоростна тангента става част от магистралата между София и Калотина, тоест – републикански път, за който се изисква заплащане на винетна такса.

Аргументът на пътната агенция е, че трасето е силно натоварено и държавата не може да се лиши от приходите, които ще получи от тежкотоварните камиони.

Това обаче постави хората от 4 столични квартала и селата в района в ситуация да си купуват винетка, за да отидат на работа. Затова Столична община и АПИ започнаха преговори, за да намерят решение на въпроса.