София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Презастрояването в София е сериозен проблем

Фандъкова коментира и оставката на шефа на "Строителния контрол"

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Презастрояването в някои квартали на София е много сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според нея не е тайна, че в Южен парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени. „Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема”, каза още тя.

"Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение”, коментира още тя.

Фандъкова коментира и оставката на шефа на "Строителния контрол" в Столичната община - архитект Влади Калинов. "Прекратяване на производството заради наличието на незаконно строителство и по-точно незаконни покриви. Този спор трябваше да бъде решен." Тя допълни, че Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се е съгласил, че има нарушения. "Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех", каза още кметът на София.

На въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет на София Фандъкова запази мълчание и каза, че ще обяви отговора си когато наближи датата на местните избори.