София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Ще спечелим 18 млн. лева от увеличението на такса-автомобил

Средствата ще бъдат използвани за оптимизиране на градския транспорт

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова аргументира решението си да увеличи данъците са стари автомобили в София броени дни след местните избори:

Сега е срокът за промяна в наредбата за новите такси и данъци. Чистотата на въздуха е един от приоритетите, които съм заложила в кампанията. Имам много ясно наложен график. Срокът е до края на годината, информира Фандъкова. 

Когато говорим за това, че всички искаме чист въздух, трябва да предприемем определени мерки. Старите и по-мощни автомобили ще бъдат подложени на по-високи данъци, убедена е тя. 

Вчера колегите от Демократична България говориха за това, че трябва да се намаляват данъци. Това за мен е некомпетентност, коментира още Фандъкова. 

Тъй като от вчера върви едно твърдение, че съм казала, че няма да увеличавам данъците, искам да кажа, че това не е вярно. Още в предизборната кампания коментирахме рестриктивни мерки. Основните данъци - за жилищата и битовите отпадъци, няма да бъдат увеличавани. Мерки за справяне с чистотата на въздуха коментирахме през цялото време на кампанията.  

Ще има и по-високи такси за имоти сделки - от 2.5% до 3%. Очакваме около 20 млн. лева да съберем от този данък. Тези средства ще използваме за ремонти на малки улици, паркинги в кварталите. 

Около 18 млн. лева се очакват допълнително от данъка за автомобилите. Ще бъдат използвани за подобряване на градския транспорт.