София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фандъкова: Спряхме строежа на "Златен век" още през януари

Срам ме беше да вървя по "Графа""

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Пред Би Ти Ви кметицата на София Йорданка Фандъкова опроверга основните твърдения в публичното пространство за небостъргача "Златен век".

Тя отрече фирмата "Артекс", която беше започнала строежа му, да е била облагодетелствана специално. 

По нейни думи контактите на Столична община с инициативен комитет "Лозенец", който се бореше срещу построяването на небостъргача, датират още от януари.

"Още през януари получихме писмото на министър Аврамова, че тези пълномощия - за продължаването на строежа, зависят от тях, и изпратихмве случая до ДНСК", заяви Фандъкова. 

Тя допълни, че ИК неведнъж са излизали на протести, но "никой не се съобрази с тях". 

Кметицата припомни, че "главният архитект на София не издаде разрешение за строеж, което щеше да удължи срока на високата сграда". 

Йорданка Фандъкова коментира и вълната от оставки покрай "Апартаментгейт", включително и на нейните съпартийци, но не изрази персонално отношение по забавената оставка и връщането в НС като нещатен сътрудник на Цветан Цветанов.

Нейното мнение е, че поведението "за подаване на оставки още при появата на съмнение" трябва да се възприеме от всички политици.

"Трябва да се поеме политическа отговорност и колегите го направиха", посочи Фандъкова. 

На въпрос на водещия дали нейната партия ще си върне доверието на хората, тя отговори, че "сали има връщане на доверието ще се разбере на изборите".

Кметицата на София анализира и сагата с ремонта на знаковата улица "Граф Игнатиев". 

Тя призна, че "като кмет ме беше срам да вървя по тази улица". 

И уточни, че ремонтът на ремонта ще продължи, докато не се изпълнят предписанията на строителния надзор.

"Ако има забавяне, фирмата изпълнител дължи неустойка по 200 000 лева за просрочен ден", категорична беше Фандъкова. 

За прословутите ограничители, наричани в градския фолклор "перки на акули", тя обясни, че те "са задължителни, особено когато трамваят вече се движи безшумно", но не е имало предписание каква да бъде тяхната форма.

"Подменена беше изцяло инфраструктурата под земята, която е на 100 години", доуточни столичната кметица. 

Йорданка Фандъкова каза още какви ще бъдат ремонтните работи това лято и в кои райони.

По думите й щяло да се работи основно за отводняването на бул. Черни връх, по ул.Сребърна и ул. Филип Кутев, по разширението на ул. Тодор Каблешков и превръщането й в булевард, както по улица Първа българска армия и новите станции на метрото. 

"Стратегически обект" обаче оставало "разширението на вътрешния ринг на София", заяви Йорданка Фандъкова.